Μενού

Ιστορικό του Συνεταιρισμού


Ο Ελαιοκομικός Αμπελοοινικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Κουνάβων ιδρύθηκε το 1923 και έχει 276 μέλη, εκ των οποίων οι 56 αποτελούν την οργάνωση παραγωγών του Α.Σ. Κουνάβων. Οι Κουνάβοι ανήκουν στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων και βρίσκονται 15 χλμ νοτίως της πόλης του Ηρακλείου με μεγάλη παράδοση στην ελαιοκομία και την αμπελουργία.

Στην απογραφή του 2001 αριθμούσε 857 κατοίκους. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοκομία και με την αμπελουργία. Παράγονται σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια,οινοστάφυλα και λάδι. Μεταξύ άλλων, στο χωριό λειτουργούν Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγείο. Τα μέλη της Οργάνωσης προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου με το μεγαλύτερο μέρος των ελαιώνων να βρίσκεται εντός των ορίων της ζώνης Π.Ο.Π. Πεζά Ηρακλείου Κρήτης. Κυρίαρχη ποικιλία στην περιοχή είναι η κορωνέϊκη ή ψιλολιά από την οποία παράγεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της κρητικής διατροφής.

Η καλλιεργούμενη ποικιλία, τα χαρακτηριστικά του ελαιώνα, οι μέθοδοι καλλιέργειας και τα λοιπά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Π.Ο.Π. Πεζά Ηρακλείου Κρήτης χαρακτηρίζουν και τις καλλιέργειες των μελών της ΟΠ.
Ο Ελαιοκομικός Αμπελοοινικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Κουνάβων αποτελεί συνεταιρισμό πρότυπο στην ευρύτερη περιοχή προσθέτοντας υπεραξία με τις δράσεις στο παραγόμενο προϊόν των μελών του αλλά και γενικότερα σε ένα μεγάλο αριθμό παραγωγών που εξυπηρετεί από τις εγκαταστάσεις του. Έχοντας ένα μακρόπνοο σχέδιο για μελλοντικές επενδύσεις αποσκοπεί στο να αποτελέσει ένα οικονομικό κέντρο, προσφέροντας θέσεις εργασίας στην περιοχή αλλά και απορρόφηση του παραγόμενο προϊόντος.


Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση
Κουνάβοι Ηρακλείου Κρήτης, ΤΚ 70100

Τηλέφωνο
2810-742506

Email
synkoynaboi@gmail.com

© 2021 Α.Σ. Κουνάβων